Welke opleiding kan je volgen als je bij de overheid wilt werken?

Er zijn veel mogelijkheden om bij de overheid te werken. Het is de grootste werkgever van Nederland. Er zijn veel functies, zoals bijvoorbeeld klantenservice/callcenter, waarvoor een interne training volstaat. Maar voor functies met meer verantwoordelijkheden is een opleiding meestal vereist. Een toegespitste Rijksoverheid opleiding kun je volgen bij Bestuursacademie Nederland, dat zich specialiseert in opleidingen om bij de overheid te werken. Er zijn een aantal verschillende vakgebieden waarbinnen je opleidingen en trainingen kunt volgen. In dit stuk wordt een beeld geschetst van enkele van de verschillende vakgebieden, wat zij te bieden hebben en welke verschillende opleidingen er binnen die vakgebieden te volgen zijn. Voor iedere opleiding en training zijn andere toelatingseisen. Let hier goed op als je een opleiding wil doen.

Juridisch werk bij de overheid

Opleidingen Rijksoverheid op juridisch vlak zijn er genoeg. Zo kun je op HBO niveau Bestuursrecht of Integrale veiligheid volgen. Of een opleiding die je klaarstoomt om Adviseur Juridische Zaken te worden binnen 12 maanden. Op MBO is Praktisch Bestuursrecht te volgen (2 maanden). Wetten schrijven en vertalen naar adviesrapporten die goed te begrijpen zijn, is een voorbeeld van de juridische werkzaamheden bij de overheid. Het is interessant werkt, omdat het een grote impact heeft op de samenleving. Een uitstekende en actuele kennis van wet- en regelgeving is de basis voor een juridische functie bij de overheid. 

Bedrijfsvoering: een uitgebreid vakgebied

Bedrijfsvoering is een heel breed vakgebied, en gaat om de klassieke functies zoals die binnen organisaties bestaan, zoals HR, facilitair, ICT, management. Allemaal belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat processen zo effectief en efficiënt mogelijk worden opgezet en uitgevoerd. In de bedrijfswereld is het belangrijk om wendbaar te zijn en snel op veranderingen te kunnen inspelen, dat is in overheidsland niet anders. Deze functies zijn essentieel binnen elke overheid. Er zijn in dit vakgebied allerlei opleidingen te volgen bij de Bestuursacademie. Te veel om hier op te noemen. De meeste opleidingen zijn op HBO-niveau. Ook zijn er masterprogramma’s te volgen.

Werken bij de belasting

Om bij de belasting te kunnen werken, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden op MBO en HBO niveau, toegespitst op de verschillende afdelingen binnen het belasting apparaat van de overheid. Enkele voorbeelden zijn: Invordering, Kwijtschelding, Gemeentelijke Heffingen. Het is voor belastingmedewerkers belangrijk dat ze structureel kunnen werken, goed kunnen relativeren en kalm zakelijk te werk gaan.

De wisselwerking tussen beleid en bestuur

Om aan beleid en bestuur te werken, zijn er een aantal opleidingen geschikt. Het zijn vooral varianten van de opleiding Bestuurskunde. Deze opleiding is als HBO-bachelor te volgen, maar ook als masteropleiding. Er worden ook verkorte programma’s en trainingen aangeboden. De volgende competenties zijn onder andere belangrijk in dit vakgebied: onderzoeksvaardigheden, communicatieve skills, kunnen onderhandelen, advies kunnen geven en mensen kunnen overtuigen. Daarnaast is een relevante kennis van politiek en wet- en regelgeving onmisbaar in deze functie. Het nadenken beleid, beleidsstukken schrijven en proberen daadwerkelijk in te voeren is zeker niet gemakkelijk. Er is een constante strijd tussen allerlei verschillende belanghebbenden, die je goed moet kunnen balanceren. Dat maakt een functie in beleid en bestuur uitdagend en buitengewoon interessant. 

Overheidswerk kent 2 grote voordelen: de stabiliteit en goede arbeidsvoorwaarden, en met het STAP-budget is het een hele gunstige tijd om de overstap te maken. Word jij de nieuwe overheidsmedewerker?

Author: admin

Share This Post On