Voor en nadelen van een groendak.

Groendak, ook wel bekend als Sedumdak is beplanting in een speciaal ontworpen grondsysteem. Het wordt gebruikt om dakoppervlakten te laten begroeien met planten. Je kunt planten niet zomaar op je dak leggen en klaar. Voor je een groendak gaat aanleggen is het verstandig om een aantal aandachtspunten in acht te nemen. Een groendak heeft een juiste waterafvoer nodig, goed waterdicht dakoppervlak en uiteraard geschikte beplanting.

Een groendak heeft voordelen voor dierlijk leven, het helpt in het verlagen van hemelwater afvoer bij hevige regenval en het verlaagt je stookkosten doordat je dak beter geïsoleerd is. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. En die zijn er zeker ook aan een groendak.

Wat zijn de nadelen van een groendak?

Er zijn een aantal punten waarover je moet nadenken voordat je begint met een groendak aanleggen. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Relatief beperkte keuze aan beplanting
  • Dakconstructie dient het gewicht van het groendak te kunnen dragen
  • Een groendak (zeker een intensief groendak) is kostenintensiever dan een standaard dak
  • Bij een verkeerde aanleg bestaat de kans op lekkage.

We behandelen de vier aandachtspunten een voor een.

Beperkt in plantensoorten

Een nadeel van een Sedumdak is dat maar een beperkt aantal planten geschikt zijn om te gebruiken, zeker bij een extensief systeem. De dunnere beplantingslaag zorgt ervoor dat enkel plantsoorten gebruikt kunnen worden die niet diep wortelen en goed tegen droogte kunnen. Dit zijn Sedums, mossen en laaggroeiende grassoorten. Al zijn er binnen deze plantsoorten wel vele variaties en kleuren beschikbaar.

 

Author: admin

Share This Post On