Straalcabines

Een straalcabine wordt gebruikt voor het ontroesten, polijsten en/of reinigen van onderdelen of producten door middel van droog-stralen. Door het compacte formaat van de cabines zijn deze ook prima te gebruiken in kleine werkplaatsen.

Er zijn verschillende uitvoeringen van droog-straal machines, welke dit zijn er waar ze voor kunnen worden gebruikt ziet u hieronder;

– Injectie (vacuüm) stralen;

Dit is een droog straal cabine met een lage productiecapaciteit, daarom is deze cabine in verhouding ook goedkoper, mede ook door een lager luchtverbruik (te vergelijken met een compressor van ongeveer 4 kW). Op een milieu vriendelijke manier worden producten zeer grondig schoon en glad gemaakt zonder dat de afmeting wordt veranderd. Zeer goed te gebruiken voor producten met uiteenlopende vormen.

– Druk straal-cabine;

Door met een lage druk te stralen (het zogenoemde drukstralen) is een hoge, en snelle productie capaciteit te behalen. Ideaal voor het reinigen van dunwandige producten die niet mogen vervormen. Deze cabine heeft een hoger luchtverbruik (te vergelijken met een compressor van 9 kW.) en is daarom duurder in gebruik.

– Trommelstraal-cabine;

Deze trommel-straal methode wordt veelal gebruikt voor het behandelen van kleine metalen en plastic onderdelen. De onderdelen worden los in een korf geplaatst, terwijl de onderdelen tuimelen spuiten straal pistolen het straalmiddel tegen de onderdelen in de korf.

Daarnaast zijn er twee uitvoeringen in deze straal-cabines; de cabine waarin het straalmiddel niet wordt gereinigd maar in een stofzak wordt opgevangen (een ventilator met een stofzak), en de cabine die met cycloon wordt gereinigd; het stof wordt in een doekenfilter geblazen waarna het goede straalmiddel opnieuw kan worden gebruikt. Deze laatste manier is aan te raden wanneer men veel verroeste of vervuilde delen gaat reinigen.

 

In de straalcabines kan er met verschillende middelen worden gestraald; met glasparel en met korund, wat is het verschil in het stralen met deze straalmiddelen?

 

Glasparel; deze zeer fijne glasbolletjes zijn in een straalcabine vooral te gebruiken voor het verfraaien van roestvrij staal, aluminium en andere non-Ferro materialen (dit zijn metalen die geen ijzer bevatten, denk aan bijv. koper, lood enz).

 

Korund(of aluminium oxide); Dit is een sterk, slijtvast straalmiddel welke vooral wordt gebruikt voor het ontroesten of ontlakken van staal.

Bij Kippers Rijssen zijn deze kwalitatieve straalcabines te koop.

 

 

 

Author: admin

Share This Post On