Sluit makkelijk meerdere toestellen aan op een switch

Een switch is tegenwoordig in veel huishoudens niet meer weg te denken. Het is een handig en klein apparaatje dat veel voordelen biedt. In dit artikel leggen we onder andere uit wat een switch precies is, wat je ermee kunt, en wat voor soorten switches er zijn. Als je het artikel helemaal hebt gelezen, heb je een goede basiskennis van dit apparaatje en het nut ervan.

 

switch

Wat is een switch?

Een switch is een apparaat dat verschillende soorten toestellen met elkaar kan verbinden en informatie kan sturen, ontvangen en verwerken. In de meest algemene zin deelt het één aansluiting op in meerdere aansluitingen. Er zijn verschillende soorten. De meeste bekende is die als gebruikt wordt als onderdeel van een computernetwerk. In dat geval zorgt de verdeling ervoor dat je meerdere netwerkaansluitingen hebt. Hierop komt een aansluiting van de router of modem binnen. Het apparaat heeft diverse uitgangen, waardoor je meerdere apparaten op de switch aan kan sluiten. Denk bijvoorbeeld aan meerdere computers, een laptop, PlayStation en een smart TV.

 

Achtergronden en ontwikkeling

De switch als netwerkverdeler is in principe de opvolger van de hub. Een hub verdeelt net zoals een switch de internet- of netwerkverbinding op in meerdere aansluitingen. Bij de hub wordt de maximale snelheid van het netwerk gedeeld door het aantal gebruikers. Bovendien ontvangt iedereen die op een hub is aangesloten dezelfde informatie. Dit maakt een hub erg inefficiënt. Iedere gebruiker ontvangt namelijk dezelfde informatie. Maar niet iedere gebruiker heeft die informatie nodig. Er wordt dus onnodig veel data verzonden en dat gaat ten koste van de snelheid van het hele netwerk. De switch is hier een oplossing voor. Een switch maakt het namelijk mogelijk om bepaalde informatie naar één gebruiker te sturen. Gebruikers ontvangen alleen de data die zij nodig hebben. Pakketjes met data kunnen bovendien erg snel tussen verschillende gebruikers wisselen. Deze voordelen maken het apparaat een stuk efficiënter dan de hub. Daardoor gaat er zo weinig mogelijk snelheid verloren.

 

Waarom zou je gebruik maken van een switch internet?

Een switch kan zonder snelheidsverlies meerdere verbindingen leggen tussen verschillende apparaten. In het geval van een switch internet kan dit om verschillende redenen erg handig zijn. Zo is het bijvoorbeeld voor bedrijven van uiterst belang dat er zo weinig mogelijk snelheid verloren gaat. Wanneer bijvoorbeeld een heel kantoor of afdeling één internetverbinding moet delen, zorgt het apparaat ervoor dat het internet bij alle gebruikers snel en efficiënt blijft. Als men in dit geval gebruik zou maken van een hub, zou dit onnodig veel vertraging opleveren. Mensen kunnen daardoor niet fijn werken en dit levert veel frustraties op. Ook op een thuisnetwerk is het ideaal. Tegenwoordig zijn veel apparaten gemakkelijk met wifi te verbinden, maar wifi is bijna altijd trager dan een kabelverbinding. Als je dus snel internet wilt op al jouw apparaten, dan is het handig om ze allemaal op hetzelfde apparaat aan te sluiten. Niet iedereen zal blij zijn met al die kabels, maar als je graag zo snel mogelijk internet wilt, dan is dit de beste oplossing.

 

Wat voor soorten zijn er?

Tot nu toe hebben we het vooral over de netwerk en internetswitch gehad. Maar er zijn nog een hoop andere soorten. Denk bijvoorbeeld aan een DVI, HDMI, S-video, SCART, tulp, usb en luidspreker- switch. In principe werken ze allemaal hetzelfde als een internetswitch. Ze zorgen ervoor dat je een bepaalde aansluiting kan verdelen over meerdere aansluitingen. Laten we de luidspreker switch als voorbeeld nemen. Stel je hebt verschillende apparaten waar jij jouw boxen op aan wilt sluiten. Bijvoorbeeld een televisie en een radio. Als je maar één aansluiting hebt op de boxen, dan wordt het lastig om de televisie en radio tegelijkertijd aan te sluiten. Je zult dan steeds de kabels moeten verwisselen en dat is natuurlijk een hoop werk. In dat geval biedt een speciale luidspreker variant uitkomst. Je sluit simpelweg de kabels aan en vervolgens verdeel je ze over jouw apparaten.

 

Sluit meerdere apparaten aan op een switch TV

Er zijn een hoop switches die je als switch TV kunt gebruiken. Een aantal daarvan hebben we zojuist hierboven opgenoemd, zoals de HDMI, S-video, en SCART-switch. Dit zijn allemaal verschillende soorten aansluitingen die een TV kan hebben. Met een switch TV kan je verschillende apparaten op één TV of beeldscherm aansluiten. Met een HDMI verdeler kan je bijvoorbeeld meerdere spelcomputers, zoals bijvoorbeeld een PlayStation en Xbox, en een mediaspeler aansluiten op één TV. Je hoeft daardoor niet steeds van kabels te verwisselen, waardoor je een hoop gedoe en frustratie voorkomt.

Verschillende soorten internet switches

Er zijn een hoop verschillende soorten switches, vooral als je naar de internet switch kijkt. Deze veelgebruikte switch vindt je bijvoorbeeld in managed, unmanaged en PoE. We leggen je de verschillen uit. De managed en unmanaged versies hebben een klein, maar belangrijk verschil. Met een managed switch heb je een aantal opties waarmee je het netwerkbeheer in kan stellen. Je kunt bijvoorbeeld de prioriteit het netwerkverkeer regelen. Zo kan je bijvoorbeeld de meeste prioriteit aan downloads geven. De functie waarmee je dit kan regelen heet QoS (Qualit of Service). Een unmanaged switch heeft dit soort uitgebreide opties niet.

Een switch PoE is een speciale variant switch die ervoor zorgt dat er stroom door je internetkabel kan lopen. PoE staat dan ook voor Power over Ethernet. Een dergelijke switch is heel erg handig als je bijvoorbeeld een netwerkaansluiting naar een beveiligingscamera hebt lopen. De camera krijgt dan dankzij de switch stroom en hoeft dus niet op een aparte stroominvoer aangesloten te worden. Dit scheelt een extra kabel en je hebt dus ook geen stopcontact nodig die de camera van stroom voorziet. Een switch PoE kan je krijgen in zowel de managed als unmanaged versies.

 

Superhandig

Nu je alles gelezen hebt ben je vast overtuigd van het nut deze intelligente versie van een netwerkhub. Een switch is namelijk in vele gevallen erg handig. Zo zorgt een netwerkswitch ervoor dat je meerdere apparaten op het internet aan kan sluiten zonder daarbij aan snelheid te verliezen. Een TV versie zorgt ervoor dat je meerdere apparaten op de TV kan aansluiten, waardoor je niet steeds kabels moet verwisselen. Ook andere soorten zoals beschreven werken op dezelfde manier.

Author: admin

Share This Post On