De koptelefoon, een vaste waarde in het straatbeeld

De koptelefoon lijkt definitief zijn comeback te hebben gemaakt. Kijk maar eens om je heen als je op straat loopt. Het kan bijna niet anders of je ziet wel iemand met een koptelefoon op zijn hoofd voorbij komen lopen of fietsen. Koptelefoons hebben met name voor jongeren een zogenoemde dubbelfunctie. De eerste ligt voor de hand en heeft natuurlijk alles te maken met het luisteren naar muziek, iets dat overigens vaak via de mobiele telefoon gebeurt. De tweede functie van hoofdtelefoons heeft te maken met trend en toch ook wel een beetje met status. Je ziet jongeren dan ook vaak met niet zomaar een model lopen, maar eentje van een merk waar vaak lang voor gespaard of veel voor gewerkt is.

 

koptelefoon

Gelukkig zijn er koptelefoons

Stel je eens een dag voor waarin dit artikel niet zou bestaan. We zouden gillend gek worden, want een kakafonie van geluiden zou ons deel zijn. Koptelefoons zijn dan ook niet alleen prettig voor de drager ervan, maar zeker ook voor de nabije omgeving van deze drager. Zeker in het openbaar vervoer, waar veel mensen gedurende hun reis naar hun eigen muziek willen luisteren, zijn headsets een uitkomst te noemen die veel overlast en discussie helpen voorkomen.

Verschillende modellen

Als je denkt even een koptelefoon te gaan kopen, dan kom je er al snel achter dat je hier toch wel wat meer tijd mee kwijt zal zijn dan van tevoren gedacht. Dit komt omdat het aanbod aan verschillende merken, typen en modellen op zijn zachtst gezegd nogal groot is. De prijzen variëren ook behoorlijk, van nog geen tientje tot modellen die over de tweehonderd euro heen gaan. Laten we er drie typen eens kort uitlichten:

In ear:

Deze mag je eigenlijk niet zo noemen, maar in de praktijk gebeurt dit toch relatief vaak. In feite zijn dit niets anders dan de bekende oordopjes die je echt in je oor draagt. Het draagcomfort hiervan is lang niet altijd even goed te noemen. Zeker niet wanneer je voor de wat goedkopere exemplaren kiest.

On ear:

Dit zijn hoofdtelefoons waarbij de geluidskussens als het ware tegen je oren aandrukken. Een groot gedeelte van je oren blijft dus “vrij”. Dit heeft als voordeel dat je niet snel last zal hebben van rode en/of warme oren. Nadeel van dit type koptelefoon is echter dat je wel wat meer last kunt hebben van omgevingsgeluiden. Als dit het geval is, wordt vaak het geluid harder gezet om dit omgevingsgeluid te overstemmen. Pas hier wel mee op, want voor je het weet loop je een gehoorbeschadiging op en deze is vaak blijvend.
Over ear:

De over ear hoofdtelefoon bedekt het gehele oor. Het draagcomfort is over het algemeen goed tot uitstekend te noemen. Je hebt beduidend minder last van omgevingsgeluiden ten opzichte van de “on ear” modellen. Nadeel is, je raadt het al, dat je van dit type heel warme en/of rode oren kunt krijgen.

Draadloos of toch liever met een snoertje?

De draadloze koptelefoon wint nog steeds aan populariteit. Op zich is dit geen verrassende ontwikkeling te noemen. Met een draadloze koptelefoon heb je immers simpelweg meer bewegingsvrijheid. Dit type hoofdtelefoon maakt gebruik van bluetooth technologie en wordt daarom ook wel bluetooth koptelefoon genoemd. Het bereik van een bluetooth koptelefoon ligt meestal tussen de vijf en tien meter. Toch zijn er nog steeds veel mensen die hoofdtelefoons met een snoertje juist prettiger vinden, omdat deze minder storingsgevoelig zijn.

Een koptelefoon kiezen heeft niet alleen met budget te maken, maar ook met persoonlijke smaak. Standaard zwart mag dan zeer geliefd zijn, wie weet ben jij wel degene die liever voor een knalrode gaat. Met andere woorden, ook op het gebied van styling is er een ruime keus in koptelefoons. Voor welke ga jij?

Author: admin

Share This Post On