Geschiedenis en herbestemming van Hazemeijer.

Hengelo is op Enschede na de grootste stad in Twente en staat bekend als een voormalige industriestad. Rond 1750 kwam de industriële revolutie op gang in Nederland, waarin Enschede een belangrijk centrum van textiel productie werd.

Hengelo profiteerde hier van, in de zin dat dat er diverse fabrieken werden opgestart. Met hulp van het rijk en de familie Stork worden er diverse bedrijven opgericht in Hengelo. Hierbij moet je denken aan machine, metaal, textiel fabrieken en een bierbrouwerij.

Rond 1880 was de industriële revolutie op zijn hoogtepunt en dit resulteerde door een leegstand van enkele fabrieken en bedrijventerreinen in Hengelo. Dit bood weer nieuwe kansen voor andere bedrijven die een onderkomen zochten, dit gold ook voor Floris Hazemeijer.

Floris Hazemeijer was een ondernemer die in 1907 zijn onderneming startte in een lege textiel fabriek. Dit bedrijf was gespecialiseerd in schakelaars, elektrische schakelkasten voor laag- en middenspanning. Helaas bleef dit bedrijf ook niet onaangeroerd in de tweede wereld oorlog en liep grote schade op door bombardementen.

Siemens-zaal-1024x682

Gelukkig heeft Hazemeijer zich over die periode heen kunnen zetten en is in 1963 een fusie aangegaan. Uit deze fusie is het bedrijf Holec ontstaan, dit bedrijf heeft een periode van overnames gekend tot aan 2003. Toen werd het overgenomen door Eaton Corporation en sindsdien heet Holec Eaton Holec.

Het gebouw van Hazemeijer staat op de lijst van Industrieel erfgoed en is omgebouwd tot een multifunctionele werkruimte. Dit maakt in Hengelo een unieke vergader locatie omdat het hele gebouw de geschiedenis van vroeger uitademt. Ook door de ligging van de het nabijgelegen NS station is Hazemeijer gemakkelijk bereikbaar. Door deze factoren is Hazemeijer een bruisende ontmoetingsplek voor diverse bedrijven.

In 2013 was de fabriekshal gereed voor opening en ook was de naam in ere hersteld tot Hazemeijer Hengelo. Deze opening werd officieel gedaan door de kleinzoon, Peter Hazemeijer. Deze ruimte  voor bedrijven van 1 tot en met 100 werknemers.

Author: admin

Share This Post On