Externe harde schijf: je computergeheugen in je binnenzak

Een externe harde schijf, altijd handig om te hebben. In de begindagen van het apparaat zagen veel mensen er het nut niet van in, maar tegenwoordig hebben we allemaal zoveel data dat je haast niet meer zonder kan. Want waar laat je anders al je muziek, foto’s en video’s? Met een externe harde schijf heb je altijd ruimte om ze op te slaan en je kunt al je data gemakkelijk meenemen. Want waar een dergelijk opslagapparaat ooit een behoorlijk formaat had, past het apparaatje tegenwoordig vaak letterlijk in je binnenzak. In deze tijd van mobiele apparaten mag een compacte externe harde schijf eigenlijk niet in je collectie ontbreken.

 

externehardeschijf

 

Waarom een externe harde schijf?

Is zo’n apparaat echt noodzakelijk? Jazeker, het is ontzettend handig om er een achter de hand te hebben voor al die situaties waarin je plots (extra) opslag nodig hebt. Je hebt verder altijd al je data bij de hand en door een back-up van je computersysteem erop te zetten, ben je ook nog eens veilig in geval van hacks of computercrashes. Vergeet ook de systeemupdate niet, hoe vaak blijkt dat toch minder goed uit te pakken dan gehoopt? Met een externe harde schijf zet je zo de boel weer terug naar de oude situatie. Maar veel vaker wordt een externe harde schijf gewoon gebruikt voor alle foto’s, video’s en muziek die we op onze mobiele apparaten hebben staan. We maken tientallen foto’s per week, maken filmpjes van wat we meemaken en luisteren altijd en overal muziek. Als je al deze data op een apart apparaat weg kunt zetten, heb je het altijd bij de hand als je buitenshuis bent en hoef je je computersysteem niet te belasten met allemaal data.

 

Ik ga een harde schijf kopen, hoe bepaal ik de geheugencapaciteit?

Allereerst is het belangrijk dat je let op de hoeveelheid geheugen, op de geheugencapaciteit dus. Eigenlijk heb je nooit teveel ruimte op een harde schijf. Het alternatief is dat je data moet wissen om de boel op te kunnen slaan. Er zijn diverse formaten beschikbaar, passend bij elk type gebruiker. Hoe meer data je op wilt slaan, hoe groter de schijf moet zijn. Hou als vuistregel aan dat je externe harde schijf twee keer zoveel geheugen moet hebben als je nodig denkt te hebben. De ervaring leert namelijk dat je al snel ruimtegebrek zult ervaren als je dit niet doet. Een externe harde schijf 1tb is tegenwoordig geen uitzondering meer. Met zo’n externe harde schijf van 1tb kun je een flinke poos vooruit. Denk je dat het niet genoeg zal zijn, dan kun je zelfs tot 12tb gaan. Voor ieder wat wils dus en je hoeft echt niet bang te zijn dat je al je data niet ergens kwijt kunt.

 

Ik ga een externe harde schijf kopen, waar moet ik nog meer op letten?

Vergeet niet dat er naast de geheugencapaciteit nog een snelheid aan je externe harde schijf zit. Dit wordt uitgedrukt in aantal toeren of rotations per minuut (rpm) en kortgezegd geldt: hoe meer rpm hoe beter. Met een externe harde schijf SSD heb je in principe altijd genoeg snelheid te pakken, maar daar betaal je doorgaans ook de prijs voor. Alternatief voor de externe harde schijf SSD is de SSHD, die is nog steeds erg snel maar daarnaast ook beter betaalbaar. Bovendien moet je even kijken naar de aansluiting van je externe harde schijf. Zorg dat de USB-aansluiting van je computer en van je externe harde schijf met elkaar matchen. Je kunt wel een externe harde schijf met een ‘hoge’ USB-aansluiting kopen, maar dat moet je computer wel aan kunnen. Dat geldt ook voor een Thunderbolt aansluiting. Ten slotte is het handig om te kijken naar het besturingssysteem. Kies een schijf voor een Mac als je daarop werkt, of een die geschikt is voor Windows als dat je besturingssysteem is. Wil je een combinatie, dan kun je daar ook een geschikte externe harde schijf voor kopen, maar hou er dan wel rekening mee dat je soms snelheid inlevert.

Author: admin

Share This Post On